Make payments with PayPal - it's fast, free and secure! registry | CVN on Facebook | tech | news | email login Make payments with PayPal - it's fast, free and secure!


Welcome to CVN - Your Panther platform headquarters!


Custom Search


Topic Options
#3089921 - 02/29/16 07:04 PM transmission issue 06 p71 4r75e
bagmister Offline
n00b

Registered: 01/20/12
Posts: 44
Loc: Utah, Centerville
So let me start by saying I have searched this issue on the forms. I found one post that was similar I replaced the transmission position sensor. That seemed to work for some time. Replaced the tranny fluid. Seems to have helped. Fluid does not smell burned. I changed it in July of last year. Now on hills going around 40 mph the trans.ission seems to slip out of gear or shifts out of gear. Used to just be on hills on slow turns up or down. Now just going up. the transmission will run fine when not on. A hill when pulling the dipstick I do not see any metal fragments and liquid is not brown it is still red/pink any ideas? Car has about 76000 miles on it. It was a highway patrol unit here in utah. Any ideas would be wonderful. When on flat ground transmission runs fine and does not have issues and shifts like normal.
_________________________
**************
2005 P73 113xxx (sold)
2004 f150 7700 115xxx cng (sold)
2006 p71 67xxx (current car)
**************

Top
Links
#3090105 - 02/29/16 08:58 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
Ponyguy Offline

Grand Poobah

Registered: 08/07/03
Posts: 11918
Loc: Oswego, IL
Originally Posted By Captain Obvious
Have you checked the transmission fluid level?
_________________________
Sig removed. Read the rules.

So, I read the rules. Now I'm even more confused.

My transportation sources:
1972 Green Schwinn Speedster; 1984 Canyon Red Mustang V-6; 2004 Gold Ash GMQ LS Ultimate Edition, (Traded away, sadly); 2004 Black Ranger XLT Flareside; 2019 Turd Brown Fusion Titanium Hybrid Energie.

Top
#3090129 - 02/29/16 09:05 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
bagmister Offline
n00b

Registered: 01/20/12
Posts: 44
Loc: Utah, Centerville
Yes it is full. I checked it while it was hot and running.
_________________________
**************
2005 P73 113xxx (sold)
2004 f150 7700 115xxx cng (sold)
2006 p71 67xxx (current car)
**************

Top
#3090209 - 02/29/16 09:58 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
CVJPMG Offline
Member

Registered: 10/02/13
Posts: 255
Loc: Rock Island
I have to ask. Are you sure it's not just going in and out of OD?
_________________________
2003 P71,3.73 Gears, T-lok, Trick flow plenum, 70mm TB, Rebuilt J-modded Trans, 2.5in X-pipe, 2012 Mustang GT Wheels, other useless misc stuff *Sold 2/10/16

1998 Mark Viii LSC, Rebuilt trans, and basically everything, Blown trans

2005 Crown Vic P73, Blown trans



Top
#3090233 - 02/29/16 10:03 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: CVJPMG]
bagmister Offline
n00b

Registered: 01/20/12
Posts: 44
Loc: Utah, Centerville
That I am not sure on. I give it gas in the 40 mph range and it gives a lot of resistance towards moving but no shutter. Then goes in and out of gear. Then it's as if the car gets as second wind and then works just fine. It's really strange.


Edited by bagmister (02/29/16 10:14 PM)
_________________________
**************
2005 P73 113xxx (sold)
2004 f150 7700 115xxx cng (sold)
2006 p71 67xxx (current car)
**************

Top
#3090465 - 03/01/16 12:00 AM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
stalag Offline
Over the Hill

Registered: 03/29/09
Posts: 3983
Loc: Columbus, OH
These transmissions work well but are real picky about the fluid. You must use Mercon V or Mercon LV in your transmission. I believe for the 2006 it is still Mercon V. About the only generic fluid I would trust is Amsoil or Redline. I use Amsoil in my car with no problems. I have also used Mobil 1 Mercon V and Motorcraft Mercon V. Either of the two fluids mentioned are good fluids. Do not mix fluids between manufacturers though unless you have no choice and you are going to change it soon. The reason for this is that the additives are different between different fluids even though they meet the same specification requirements. The specification is for performance and as a result the additives between brands/manufacturers may not be compatible with each other even though the fluid itself meets specification.


Edited by stalag (03/01/16 12:01 AM)
_________________________
Stalag;___________Just for Rizzo I am posting this in my sig. Coolants
2001 Lincoln Town Car Cartier L, 1997 Mercury Grand Marquis (extinct)
On my LTC the following mods/upgrades were added. Heinous motorsport control arms, Command Automotive SD-1 rotors (these rotors can no longer be obtained), Calipers by Goldlinebrakes.com in silver with Hawk HPS pads (now running Ford OEM), MSD COP's. MZT is also applied with programming from BOC. j-mod is now done. Final rebuild of transmission done by Gearstar.

Top
#3090697 - 03/01/16 10:12 AM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
88grandmarq Offline

4R70W rebuilder
Poobah

Registered: 07/10/02
Posts: 6837
Loc: Indiana
Originally Posted By bagmister
So let me start by saying I have searched this issue on the forms. I found one post that was similar I replaced the transmission position sensor. That seemed to work for some time. Replaced the tranny fluid. Seems to have helped. Fluid does not smell burned. I changed it in July of last year. Now on hills going around 40 mph the trans.ission seems to slip out of gear or shifts out of gear. Used to just be on hills on slow turns up or down. Now just going up. the transmission will run fine when not on. A hill when pulling the dipstick I do not see any metal fragments and liquid is not brown it is still red/pink any ideas? Car has about 76000 miles on it. It was a highway patrol unit here in utah. Any ideas would be wonderful. When on flat ground transmission runs fine and does not have issues and shifts like normal.


it is common for the filter to separate from the grommet that holds the filter in place, causing the filter to fall into the pan.

First thing I would do is pull the pan and check filter.
_________________________
2011 P7B - retired Jay county Indiana Sheriffs car
2003 Lincoln Town Car Signature - 3.27 RAR, dual exhaust and J-mod - SOLD 09/2011
89 Crown Victoria LX- HPP Box - SOLD 09/2010
88 Grand Marquis LS - The original - Totaled 5/2006

I rebuild AODE/4R70W/4R75E Transmissions, check out my Facebook page for my latest project; https://www.facebook.com/Ford-transmission-repairs-Jmod-348414635312478/

Top
#3090801 - 03/01/16 11:56 AM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: 88grandmarq]
Fordiesel69 Offline

Over the Hill

Registered: 09/16/05
Posts: 4400
Loc: Erie, PA
Originally Posted By 88grandmarq
Originally Posted By bagmister
So let me start by saying I have searched this issue on the forms. I found one post that was similar I replaced the transmission position sensor. That seemed to work for some time. Replaced the tranny fluid. Seems to have helped. Fluid does not smell burned. I changed it in July of last year. Now on hills going around 40 mph the trans.ission seems to slip out of gear or shifts out of gear. Used to just be on hills on slow turns up or down. Now just going up. the transmission will run fine when not on. A hill when pulling the dipstick I do not see any metal fragments and liquid is not brown it is still red/pink any ideas? Car has about 76000 miles on it. It was a highway patrol unit here in utah. Any ideas would be wonderful. When on flat ground transmission runs fine and does not have issues and shifts like normal.


it is common for the filter to separate from the grommet that holds the filter in place, causing the filter to fall into the pan.

First thing I would do is pull the pan and check filter.


+1, have seen this many time on my cars.

Another note, is 05+ uses throttle by wire (TBW), for whatever reason this makes you perceive the tranny is slipping but in reality it is just in 3rd gear unlocked or 2nd gear unlocked. The PCM will then adjust the throttle plate microscopically to get you the best performance for the gear you are in. I will admit embarassment when I first aquired my 07. I thought there was a problem that there wasn't.
_________________________
rant2 ******Need your heater core replaced? Click Here******rant2
-'99 Crown Vic Police Interceptor (SAP), 3.55 Trac-Loc(DK), Cloth Interior, Black Honeycomb Grill, Black PI Trunk Bezel, Silverstars, 183K
-'00 Crown Vic Police Interceptor (SAP), 3.55 (R2), Cloth Interior, Black PI Trunk Bezel, 03+ Full Wheel Covers, Silverstars, 115K
-'08 Crown Vic Police Interceptor (SAP), 3.27, Cloth Interior, Smokestone Metallic, 96K / 249 Hrs
-'08 Crown Vic Police Interceptor (SAP), 3.27, Cloth Interior, Black, 133K / 1643 Hrs
-'08 Crown Vic Police Interceptor (SAP), 3.27, Cloth Interior w/ Carpet, Norsea Blue, 157K / 597 Hrs
-'07 F-150 4x4 - Extended Cab, 3.55's, White w/ Grey interior, 167K
-'14 Fusion S - 160K

Top
#3091145 - 03/01/16 03:27 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: Fordiesel69]
88grandmarq Offline

4R70W rebuilder
Poobah

Registered: 07/10/02
Posts: 6837
Loc: Indiana
Originally Posted By Fordiesel69
Originally Posted By 88grandmarq
Originally Posted By bagmister
So let me start by saying I have searched this issue on the forms. I found one post that was similar I replaced the transmission position sensor. That seemed to work for some time. Replaced the tranny fluid. Seems to have helped. Fluid does not smell burned. I changed it in July of last year. Now on hills going around 40 mph the trans.ission seems to slip out of gear or shifts out of gear. Used to just be on hills on slow turns up or down. Now just going up. the transmission will run fine when not on. A hill when pulling the dipstick I do not see any metal fragments and liquid is not brown it is still red/pink any ideas? Car has about 76000 miles on it. It was a highway patrol unit here in utah. Any ideas would be wonderful. When on flat ground transmission runs fine and does not have issues and shifts like normal.


it is common for the filter to separate from the grommet that holds the filter in place, causing the filter to fall into the pan.

First thing I would do is pull the pan and check filter.


+1, have seen this many time on my cars.

Another note, is 05+ uses throttle by wire (TBW), for whatever reason this makes you perceive the tranny is slipping but in reality it is just in 3rd gear unlocked or 2nd gear unlocked. The PCM will then adjust the throttle plate microscopically to get you the best performance for the gear you are in. I will admit embarassment when I first aquired my 07. I thought there was a problem that there wasn't.


correct, scan for stored trouble codes, then do a throttle relearn
_________________________
2011 P7B - retired Jay county Indiana Sheriffs car
2003 Lincoln Town Car Signature - 3.27 RAR, dual exhaust and J-mod - SOLD 09/2011
89 Crown Victoria LX- HPP Box - SOLD 09/2010
88 Grand Marquis LS - The original - Totaled 5/2006

I rebuild AODE/4R70W/4R75E Transmissions, check out my Facebook page for my latest project; https://www.facebook.com/Ford-transmission-repairs-Jmod-348414635312478/

Top
#3091841 - 03/01/16 10:16 PM Re: transmission issue 06 p71 4r75e [Re: bagmister]
bagmister Offline
n00b

Registered: 01/20/12
Posts: 44
Loc: Utah, Centerville
So the car is not giving any codes. I ended up Trying to drive in overdrive and not in overdrive. The transmission acted normal when overdrive was off. I am thinking the overdrive band may be faulty. I took it to the stealership to have them look at it. But all issues went away after overdrive was turned off. It was strange even tried driving aggressive. Worked just fine with over drive off. Mercon v is in the car.
_________________________
**************
2005 P73 113xxx (sold)
2004 f150 7700 115xxx cng (sold)
2006 p71 67xxx (current car)
**************

Top

Who's Online
5 registered (BrianMcManus, Moby_Vic, webestang, Rainbowpizza, 1 invisible), 78 Guests and 272 Spiders online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Shout Box

Top Posters (30 Days)
bluejay_32 166
a_d_a_m 105
Old_Guy_Stu 102
DudeAbides 54
Moby_Vic 51
CrystalPistol 48
TheCableGuy 43
RF_Overlord 43
Ponyguy 41
Rainbowpizza 38
Member Spotlight
Member Since: 05/28/09
Posts: 386





Copyright 2000-2015 by Crownvic.net and Steve Spaulding. All Rights Reserved.
The photographs, graphics and data contained in this Web site are the properties of the contributors, or Crownvic.net and may not be used without expressed written consent.
Crownvic.net is not affiliated with the Ford motor company.

Happily consuming the fuel saved by Prius owners!